Der er uklarhed om, hvornår og hvordan Novo Nordisk Fondens bestyrelse godkendte bevillingen på ti milliarder kroner til trepartsaftalen om landbruget.
En aktindsigt, Fundats har fået fra Økonomiministeriet, viser nemlig, at det er formandsskabet, der godkendte milliardbevillingen. Det skete på en sms den 18. juni, som vicedirektør i Novo Nordisk Fonden, Søren Nedergaard sendte til Økonomiministeriets departementschef, Stig Henneberg.
Desuden står der i den principaftale, som Novo Nordisk Fonden indgik med regeringen, og blev offentliggjort en uge efter sms’en, at fondens bidrag i “sagens natur er betinget af bestyrelsens endelige godkendelse.”
Fundats kunne i sidste uge fortælle, at Erhvervsstyrelsen ser med stor alvor på formandsbeslutninger, der foregår uden en forudgående drøftelse af den samlede bestyrelse på et formelt bestyrelsesmøde. Det er en praksis, som Erhvervsstyrelsen finder, er på kant med lovgivningen på området. Erhvervsstyrelsens direktør, Katrine Winding, understregede kraftigt, at forpersonen ikke må foregribe bestyrelsens beslutninger på forventet efterbevilling fra bestyrelsens medlemmer, og at beslutninger ikke må trækkes ud af bestyrelseslokalet.
Vi har derfor spurgt Novo Nordisk Fonden, om det rent faktisk var formandskabet, der godkendte milliardbevillingen på forventet efterbevilling fra bestyrelsen, eller om bestyrelsen havde godkendt bevillingen inden sms’en. Vi har desuden spurgt, hvornår et eventuelt bestyrelsesmøde blev afholdt, hvor bestyrelsesmedlemmerne drøftede og godkendte bevillingen.
Der står i sms-korrespondancen, som vi har fået aktindsigt i gennem Økonomiministeriet, at formandskabet giver mandat til det beløb, som der har været talt om. Kan du bekræfte mødet, og at det er formandskabet, der giver mandatet?
“Det er hele bestyrelsen i Novo Nordisk Fonden, der har truffet beslutningen om at støtte den grønne tre-part,” siger bestyrelsesformand i Novo Nordisk Fonden, Lars Rebien Sørensen, i et skriftligt svar.
Skal jeg forstå det sådan, at bestyrelsen godkendte bevillingen på de ti milliarder kroner inden den 18. juni? Og kan du bekræfte, at der blev afholdt et bestyrelsesmøde om dette og hvornår?
“Ja, det var i juni,” svarer Christian Mostrup i en mail. Han er kommunikationsdirektør i Novo Nordisk Fonden.
Efterfølgende har vi sendt endnu en mail til Novo Nordisk Fonden for at få afklaring på, om der er afholdt et formelt bestyrelsesmøde om bevillingen, og om mødet blev afholdt inden formandskabet gav mandat til bevillingen, som vicedirektør Søren Nedergaard meddelte til Økonomiministeriets departementschef.
Her svarer kommunikationsdirektøren i en mail:
“Novo Nordisk Fondens bestyrelse [har, red.] tilkendegivet sin støtte til principaftalen mellem fonden og regeringen.”
Christian Mostrup oplyser desuden, at fonden mener at have svaret tilstrækkeligt på spørgsmålene om datoen for bestyrelsesmødet.
Serie om Novo Nordisk Fondens bevilling på 10 milliarder kronerFundats sætter fokus på Danmarkshistoriens største fondsbevilling - Novo Nordisk Fondens bevilling på ti milliarder kroner til trepartsaftalen om landbruget.
Fundats har i en tidligere artikel kortlagt processen, der gik forud for, at den såkaldte principaftale mellem regeringen og Novo Nordisk Fonden kom i hus. En kortlægning, der er baseret på dokumenter i en aktindsigt i Økonomiministeriet.
Fundats har også tidligere interviewet den nye minister for grøn trepart om bevillingen og spurgt, hvad han forventer pengene skal bruges til.
Henviser til fonden
For at prøve at få klarhed over processen og tidsforløbet omkring bevillingen, har Fundats været i kontakt med seks bestyrelsesmedlemmer i Novo Nordisk Fonden. Vi har spurgt dem, hvornår bestyrelsen godkendte bevillingen, og om der blev afholdt et bestyrelsesmøde. Ingen af dem har dog ønsket at udtale sig. De henviser i stedet til bestyrelsesformanden og direktionen.
Blandt andet skriver bestyrelsesmedlem, Liselotte Højgaard, som er professor og klinikchef på Rigshospitalet, i en mail til Fundats:
“Det er - som for andre fonde - direktør, bestyrelsesformand, der udtaler sig på vegne af fonden.”
Næstformand i bestyrelsen, Lars Munch, skriver i et svar til Fundats, at “det er fondens formand, Lars Rebien Sørensen, der udtaler sig på fondens vegne.”
Og Steen Risgaard, som udover at være bestyrelsesmedlem i fonden også er næstformand i bestyrelsen for Novo Holdings A/S, skriver, at “Du må tale med Steffen,” med henvisning til Steffen Lüders, der er direktør for kommunikation og stakeholder relations i Novo Nordisk Fonden og Novo Holdings.
Bestyrelsen skal træffe beslutningen - på et bestyrelsesmøde
Fra talerstolen på fondenes dag i Industriens Hus på Rådhuspladsen tidligere i denne måned forklarede styrelsesdirektør Katrine Winding desuden, hvorfor reglerne om beslutningsprocesserne i fondsbestyrelserne ikke blot er et spørgsmål om formaliteter.
"Bestyrelsen er et kollektivt organ. Alle beslutninger skal træffes i fællesskab, alle har samme rettigheder, pligter og ansvar. Det er simpelthen en grundlæggende spilleregel, som skal være med til at sikre, at synspunkterne mødes, og at forskellige interesser og synspunkter bliver afvejet, så man udelukkende varetager fondens interesser," sagde hun.
Det er også vigtigt i en bestyrelse, at meninger kan brydes, og at bestyrelsesmedlemmer løbende tør at udfordre konsensus i bestyrelsen.
Katrine Winding – direktør, Erhvervsstyrelsen
"Forpersonen kan ikke træffe beslutninger alene på bestyrelsens vegne, forpersonen kan ikke varetage ledelsen af fonden uden om bestyrelsesmøderne, og forpersonen kan ikke foregribe bestyrelsens beslutninger og forvente at få ret på efterbevilling fra bestyrelsens medlemmer," sagde hun.
Desuden påpegede Katrine Winding, at der ikke er fleksibilitet i forhold til det krav og understregede, at beslutningerne skal træffes på et bestyrelsesmøde:
"Alle bestyrelsens drøftelser og beslutninger skal foregå på bestyrelsesmødet, så hvert enkelt medlem kan komme til orde og give sin mening til kende. Der er fleksibilitet om, hvorvidt man vil holde møderne fysisk, virtuelt eller skriftligt. Der er ikke nogen fleksibilitet i forhold til, at beslutninger skal foregå mellem bestyrelsens medlemmer, og at samtlige medlemmer skal have mulighed for at forholde sig til de emner, der er på dagsordenen," sagde Katrine Winding.
Med andre ord kan ingen beslutninger i en erhvervsdrivende fond trækkes ud af bestyrelseslokalet:
"Det er også vigtigt i en bestyrelse, at meninger kan brydes, og at bestyrelsesmedlemmer løbende tør at udfordre konsensus i bestyrelsen. Netop derfor er det vigtigt, at der er en fri og reel drøftelse på bestyrelsesmøderne. Når der opstår uenighed i en bestyrelse, er det naturligvis ikke svaret, at man enten går uden om et bestyrelsesmedlem, eller at man trækker beslutningerne ud af bestyrelseslokalet," understregede Katrine Winding.
“Formandskabet er ikke ved at lave et barn på bestyrelsen”
En af årets absolut mest omtalte fondshistorier i medierne er hele tumulten i Jyllands-Postens Fond. En sag, hvor Erhvervsstyrelsen udtalte hård kritik af fondens praksis. Kritikken lød, at der på flere områder var en "meget uheldig magtkoncentration". Her pegede Erhvervsstyrelsen blandt andet på, at beslutninger i fonden var taget uden hele bestyrelsens tilstedeværelse, og at bestyrelsen ikke i tilstrækkelig grad havde fungeret som et kollektivt organ, der træffer beslutninger på fondens vegne på bestyrelsesmøderne, som det ellers er pålagt i erhvervsfondsloven.
Jeg tænker, at de har været i kontakt med bestyrelsen og fået en forhåndsgodkendelse.
Lars Kiertzner – statsautoriseret revisor og ph.d.
Statsautoriseret revisor og ph.d. Lars Kiertzner tror dog ikke, at lignende har været tilfældet i Novo Nordisk Fondens bevilling til trepartsaftalen, og at formandsskabet i Novo Nordisk Fonden har truffet beslutningen på forventet efterbevilling. Han er blandt andet tidligere chefkonsulent i revisorforeningen FSR og har i flere år beskæftiget sig indgående med erhvervsfondsloven.
"Jeg tror ikke, at fonden har bragt sig i en situation, hvor der er en risiko for, at bestyrelsen siger nej. Det ville skabe stor ravage. Jeg tænker, at de har været i kontakt med bestyrelsen og fået en forhåndsgodkendelse, og at man derefter dækker sig ind med formuleringen om, at bestyrelsen formelt skal godkende i aftaleteksten. Jeg kunne ikke forestille mig, at formandskabet er ved at lave et barn på bestyrelsen," siger Lars Kiertzner.
"Hvis ikke de har gjort det, så er det en meget uheldig skruetvinge, de sætter bestyrelsen i. Så bliver det godkend eller bliv udskammet. Og så er det også på kanten i forhold til, hvad erhvervsstyrelsen siger."
Lars Kiertzner vurderer, at fondens ledelse har fået uformel godkendelse eksempelvis på telefon - og mener modsat Erhvervsstyrelsen, at det er tilstrækkeligt frem for at have truffet beslutningen på et bestyrelsesmøde.
"Det afgørende er, at de har fået en uformel godkendelse af bestyrelsen, inden den betingede aftale er flaget udadtil,” siger han.
Svar fra formanden
Vi har i forsøget på at afdække processen omkring milliardbevillingen stillet en række spørgsmål til bestyrelsesformand Lars Rebien Sørensen, som centrerer sig om, hvornår bestyrelsen godkendte bevillingen og hvornår, der blev afholdt et bestyrelsesmøde.
Jeg har været i dialog med Christian Mostrup og spurgt ham, hvornår godkendelsen af bevillingen på de ti milliarder kroner kommer op på bestyrelsesniveau. Om mandatet fra formandskabet gives inden eller efter, bestyrelsen godkender? Og hvornår, der afholdes møde om de ti milliarder kroner i fondens bestyrelse? Spørgsmål, hvortil Christian Mostrup svarer, at “dette er ikke fastlagt.” Kan du be- eller afkræfte om, der har været afholdt et bestyrelsesmøde i Novo Nordisk Fonden om bevillingen, hvor bestyrelsen har godkendt - eller om det er noget, der skal afholdes inden for den kommende tid?
“Den endelige udformning af støtten vil blive løbende drøftet og besluttet af bestyrelsen på kommende møder,” skriver Lars Rebien Sørensen i en email via fondens presseafdeling.
Der står i principaftalen, at regeringen og fonden “er enige om, at Fonden vil prioritere 10 milliarder kroner over de næste 10 år til at understøtte den store opgave med at omlægge danske arealer til en moderne og bæredygtig forvaltning og dermed skabe grobund for mere biodiversitet og flere naturoplevelser for danske borgere.” Der står også, at “Fondens bidrag er i sagens natur betinget af bestyrelsens endelige godkendelse.” Betyder det, at der er en risiko for, at de ti milliarder kroner ikke bevilges alligevel? Og er det et udtryk for, at pengene afsættes mod forventet efterbevilling fra bestyrelsen?
Bestyrelsen i Novo Nordisk Fonden har godkendt, at vi vil støtte den grønne omlægning af vores natur med en samlet ramme på 10 milliarder over de næste 10 år.
Lars Rebien Sørensen – bestyrelsesformand, Novo Nordisk Fonden
”Bestyrelsen i Novo Nordisk Fonden har godkendt, at vi vil støtte den grønne omlægning af vores natur med en samlet ramme på 10 milliarder over de næste 10 år og dermed understøtte de meget vigtige mål, der er beskrevet i den grønne tre-partsaftale,” skriver Lars Rebien Sørensen.
Der står også i aftalen, at regeringen og fonden “i efteråret 2024 vil tage nærmere
stilling til rammerne for udmøntningen af fondsmidlerne over den 10-årige periode.” Er bestyrelsen med i den proces og hvordan?
“Novo Nordisk Fonden er naturligvis i dialog med regeringen om implementeringen af den grønne aftale,” skriver Lars Rebien Sørensen.
- Erhvervsstyrelsens direktør, Katrine Winding advarede på fondenes dag om, at alle beslutninger skal træffes i fællesskab på bestyrelsesmøderne, og ingen formand alene kan styre fondens retning uden om bestyrelsen. Her sagde hun også, at “Forpersonen kan ikke træffe beslutninger alene på bestyrelsens vegne, forpersonen kan ikke varetage ledelsen af fonden uden om bestyrelsesmøderne, og forpersonen kan ikke foregribe bestyrelsens beslutninger og forvente at få ret på efterbevilling fra bestyrelsens medlemmer.” Mener du, at det er regler, som Novo Nordisk Fonden har overholdt i denne sag?
“Ja,” svarer Lars Rebien Sørensen.